Wysłany: Nie Sty 31, 2010 8:28 pm Temat postu: BlazBlue Continuum Shift
Witam ^^
Oto 2 część następcy Guilty Gear'a. Co o nowej serii myślicie?
Jako że jestem zwolennikiem grania na PC gdzie jedynymi GG są XX i Isuka z których ten pierwszy tylko trzyma poziom byłem mocno zaciekawiony ^^ Rzadko miałem okazję dorwać GG XX AC na PS2 gdzie jednak ciosy zostały trochę przemodelowane w stosunku do zwykłego XX.
A zaczęło się tak ^^ Pewnego pięknego wieczora z dość kiepskim humorem wszedłem na mojego ulubionego wareza zobaczyć jakie ciekawy gry są mi w stanie zaoferować. Ostatnim czasem jednak interesowałem się jedynie grami "na 15 minut"... Przeszukując listę zauważyłem TO. Nowy BlazBlue... I na dodatek działający na PC Po chwili przekonałem się że to tylko automatowa romka z emulatorem... 720p, emulacja, automat...Nic dobrego to nie wróżyło, ale jednak dałem się skusić. O 4 rano przepełniony trailerami i gameplayami poszedłem spać.
Pierwsze wrażenie... Uruchomić był problem. CMD windowsa nie jest zbyt przyjaznym środowiskiem tym bardziej jeżeli plik jest dość głęboko w strukturze katalogów. Dość szybko się uporałem z tym problemem i rozgryzłem config'a... A więc nadszedł czas ^^ Zadowolony uruchomiłem i niestety zawiodłem się niemiłosiernie... 30 lub 15 fps w grze na C2D P8400 2.26 GHz, 2GB RAM DDR3, ATI Radeon HD3650... Porażka
Spóźniony do szkoły podjąłem dramatyczne środki... Szybkie grzebanie w sterowniku karty i wyłączenie automatycznego antyaliasingu.
BINGO!
Ujrzałem czyste 60fps w 720p... Szybki start Ragna. Kilka pierwszych rund i wiadomo że mam do czynienia z przemodelowanym Sol'em. Ragna przypadł mi do gustu bardziej, ale klawiatura mocno mnie powstrzymywała przed kręceniem ćwierćkoli. Ostatni boss to zwykła postać z naładowanym paskiem na maksa. niestety na klawiaturze poziom normal jest niemożliwy do ukończenia. Nawet jak się uda ugrać rundę to można zostać mimo wszystko pojechanym bez mydła. Drugie podejście Jin, z tego co zauważyłem odpowiednik Ky'a. Zdecydowanie wolałem tego drugiego ale Jin też ma swoje zalety ^^
Kończąc tą wypowiedź... Co wy sądzicie o nowej części BlazBlue? Czy w czasach skiepszczonego Tekkena 6 i powrotu do korzeni a'la Street Fighters 4, gra ta może zarządzić? _________________
Póki co gram stosunkowo mało, bo mam sesję, ale tyle co jak dotąd sprawdziłem... Tekkena 6 to jak dla mnie giera zmiata z powierzchni ziemi (choć w sumie porównywanie bijatyk 2d i 3d to imo średni pomysł), Street Fighter 4 przynajmniej ma już do niej jakiś start, ale po wejściu w szczegóły systemu, zaczęciu trzaskania lepszych kombosów on również poległ w walce z BlazBlue CS .
Ogólnie jak dla mnie: BlazBlue = Guilty Gear z polepszonym wszystkim co się da, grafika masakruje gałki oczne (choć sama animacja postaci mogłaby chwilami być jeszcze lepsza, ale otoczenia i efekty specjalne to istne cudo), muzyka jest świetna, system walki... jeszcze za wcześnie aby oceniać, ale ma szanse stać się moim ulubionym w historii bijatyk 2d (póki co miejsce zajmowane przez Guilty Gear XX oraz Melty Blood Actress Again), zwłaszcza że złożoność każdej postaci jest większa niż 5 razem wziętych jakiejkolwiek innej bijatyce 2d (no, może poza właśnie GGXX i MBAA, tutaj "tylko" 2-3 postaci ).
Póki co najlepiej gra mi się Noel oraz Ragną. Tą pierwszą oraz Taokaką przeszedłem bossa na normalu (w tym wprawdzie grając Taokaką dość sporo się namęczyłem, ale grając Noel go dosłownie zmasakrowałem nie dając szansy na jakąkolwiek kontrę, więc imo bzdura że nie da się przejść go na klawie... ot, jest trudny, przesadnie przepakowany, ale jakoś tam się go przejść da). _________________
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 8:44 am Temat postu:
Cytat:
Ujrzałem czyste 60fps w 720p
Od kiedy to da się zauważyć różnicę pomiędzy 30 a 60 fps? Cokolwiek powyżej 30fps jest niezauważalne, chyba że jesteś muchą CC. _________________ 今日はパーテイー僕のアパートで皆来て オシリを見せて
Od kiedy to da się zauważyć różnicę pomiędzy 30 a 60 fps? Cokolwiek powyżej 30fps jest niezauważalne, chyba że jesteś muchą CC.
Różnicę widać, jak ktoś ma pewną wprawę zwłaszcza w fighterach 3d to zauważy nawet różnicę między 50 a 60 fpsami .
marek1712 napisał:
Co do BlazBlue - zamiast emulatora, poczekam aż wyjdzie oficjalna część na X360. Oby do marca 2010
Też czekam, ale na wersję PC . Co nie zmienia faktu że to będzie Calamity Trigger, a na necie jest obecnie Continuum Shift, i to jest w tym wszystkim najciekawsze . _________________
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:08 am Temat postu:
Hmm, jeśli ma wyjść też na PC to może i kupię na tę platformę. Ale:
- będzie u mnie musiało chodzić idealnie;
- będzie ktoś to musiał u nas wydać _________________
Keep your forum tidy!
Wyjdzie pierwsza część w Polsce (możliwe że zlokalizowana, bo wszystko lokalizują ostatnio, ot taki Street Fighter 4 chociażby, który również gości w kolekcji gier na mojej półce), wyjdzie Continuum Shift na PC (co jest wielce prawdopodobne, gdyż te wszystkie automaty arcade, to nic innego jak pecety z podpiętym monitorem - ekranem i wbudowanymi w plastikowe/metalowe/drewniane pudło arcade sticki - do kupienia na allegro chociażby ) to również się kupi. Oczywiście ta wersja, co wyciekła przed premierą "jedynki" na pececie to również PCtówka... no i to nie jest emulator tylko normalna wersja automatowa (jakiś japoniec pracujący w takim salonie gier skopiował sobie na HDD i puścił w świat, ot cała filozofia). W każdym razie seria jest na tyle kultowa (mimo iż zatriumfowała na X360 i PS3 całkiem niedawno), iż z przyjemnością wydam na nie swoje pieniądze. Grunt żeby się pojawiły w Saturnie czy innym Media Markcie. Jeśli nie to w ostateczności pozostał Ebay... >.< . Pozostało tylko cierpliwie czekać.
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 3:20 am Temat postu:
Co do FPS'ów... Wyglądało to jak próba zmieszczenia pełnych 60 w 30 klatkach. Nic nie rwie nic nie tnie ale chodzi poooooowwwwwooooollliiii...
Co do różnicy 50 i 60 klatek nawet w takim Tekkenie zobaczysz Uczucie lekkiego "poruszania się w wodzie" bardziej trafia w gameplay niż w wartości wizualne. Dość dotkniętym tym problemem był TTT gdzie między PAL'owską wersją, a NTSC była kolosalna różnica.
Co do oczekiwania na pełną wersje.... Jakby zawartością odpowiadała GG:XX to by było ciekawie ^^ Plus tryb survival z możliwością pakowania postaci z GG:ACP (nie wiem czy wcześniej też to było). _________________