Z OSTATNIEJ CHWILI 

NASZE FILMY:

Świeże tematy z FORUM!

Przegląd anime w Multikinach
Hej
Dragon Age od twórcy Vexille
Program o mandze
Samurai Champloo w twardym boksie - gdzie we Wrocławiu
Brak książeczek w boksie
figurki--- a prawo
jFILM - serwis o kinematografii japońskiej
Zestawy zrób to sam- sushi
Anime w Polsce
Jezus w liceum
Florensia
"Pluto" Urasawy w Polsce
Wymiana uszkodzonych płyt
Evangelion

Nasi przyjaciele

Vision

Kazimierska

Anime Kompas

JPF

Otaku

Kazimierska

ANIME GATE: Forums

Anime-Gate.pl :: Zobacz temat - Wyjazd do Japonii
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wyjazd do Japonii
Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Anime-Gate.pl Strona Główna -> Kultura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martin111
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 7:40 pm    Temat postu: Wyjazd do Japonii Odpowiedz z cytatem

Szukam osoby ktora podobnie jak ja za mierza wyjechac na wycieczke do Japonii.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dave
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zamierzam, ale nie wiem jeszcze kiedy xD
DuchDucha
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka pytań:
Kim jesteś?
Na czyj koszt?
Jesteś zapaleńcem, który zaraz przeżuci się na coś innego?
Czy wiesz ile to kosztuje?
Jak zamierzasz tam dotrzeć?
Ile wiesz o Japonii?
Czy zamierzasz wracać?

To pytania zadane na jednym oddechu, ale miałbym ich więcej. Zwłaszcza do kogoś kto pisze to od razu w pierwszym poście i nic nie podaje o sobie w profilu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
IwaN_GroznY
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 11:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Jestem Wojtek i też mam 12 lat..."

A teraz tak na serio. Ludzie, ruszcie nieco swoją szarą komórkę. Planowanie czegoś takiego jak wspólny wyjazd (gdziekolwiek, a tym bardziej za granicę, jeszcze bardziej na inny kontynent Shocked ) to cholernie poważna i odpowiedzialna decyzja. Pozwolę sobie teraz pominąć inną, dość istotną kwestię czyli związane z tym finanse. Wybór, jako towarzysza, do tego celu osoby której się dobrze, albo w ogóle nie zna zakrawa chyba na szczyty głupoty. A nawet "dobrą" znajomość internetową można co najwyżej o kant potłuc, gdyż "znanie" kogoś "wirtualnie" to (w większości przypadków) praktycznie coś gorszego niż nie znanie w ogóle. Medium jakim jest internet pozwolił nie tyle na ukrywanie naszej prawdziwiej osobowości, co na łatwe tworzenie innej, nie rzadko zupełni fałszywej. A jaki jest świat i ludzie wie zapewne każdy kto, choć trochę, pochodził po tym padole (przy czym, broń boże, nie mam tutaj na myśli autora tematu... chociaż nigdy nie wiadomo Wink ). Więc zanim ochoczo zaczniecie wymieniać się adresami i planować fantazyjne podróże pomyślcie... na trzeźwo.

Najpierw określcie potrzebne środki (dokładnie wykalkulowane, z pewną rezerwą), później znajdźcie wolny czas i dokładnie zaplanujcie podróż. Później dopiero (z pełnym planem i klarowną wizją) szukajcie kogoś do towarzystwa, pamiętając aby to była nie tylko znana wam osoba lecz również darzona (najlepiej wzajemnym) zaufaniem. Dobra kończę ten wywód, bo zaczynam coraz głębiej grzęznąć temat rzekę (czy raczej w bagno). Nie mam też zamiaru bawić się w jakiegoś wielkiego moralizatora, czy "głos sumienia". Mam jednak nadzieję, że chociaż skłonie was do lekkiej refleksji.
Powrót do góry
DuchDucha
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 2:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W stu procentach zgadzam się z Ivanem.

Nigdy nie wiadomo z kim ma się do czynienia, ale podejrzewam, że jest to jakiś małolata, podobny do tych Francuzek, które chciały pociągiem dojechać do Japonii.

Co do cen, to rok temu na tablicy przy ulicy Mickiewicza w Poznaniu była wycieczka za cenę 7 tyś zł i 800 euro gotówki.

Znam maniaka anime z mojego miasta, który zainstalował system po japońsku. Geniusz informatyki, ale ledwo ukończył szkołę średnią, właśnie przez anime. Teraz pracuje w Londynie w japońskiej firmie komputerowej, hajtną się z japonką i zmienił nazwisko na Sakura. Dam głowę, że marzy o mieszkaniu w kraju kwitnącej wiśni, nawet jeśli oznacza to dosłownie kartonowe pudło. Stąd pytanie, czy chce wracać?

Tak na marginesie. Odpowiadanie pozytywne na tą ofertę podpada pod debilizm (czyli upośledzenie umysłowe lekkie, to kategoria medyczna więc wypraszam sobie cenzurę, oburzenia itp.).
Powrót do góry
martin111
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 5:57 am    Temat postu: Wyjazd do Japonii Odpowiedz z cytatem

Pozwole sobie zauważyć, że jadac do Japonii na wycieczke z biura podruzy i tak zapewne znajdziecie sie w pokoju z osoba ktorej nie znacie wogole, w zwiazku z tym znajomosc internetowa wydaje sie nie najgorszym rozwiazaniem tymbardziej ze przeciez na owej znajomosci wcale nie musi sie zakonczyc. Zmierzam do tego ze choc jest to istotnie ryzykowne to taka znajomosc wcale nie musi byc kompletnym szlenstwem. Wyjazd do Japonii planuje dopiero na przyszly rok, wiem jakie wiarza sie z tym koszty poniewaz po pierwsze juz raz odwiedzilem kraj kwitnacej wisni, a po drugie zrobilem rozeznanie w biurach podrozy. Nie jestem dzieciakiem ze slomianym zapalem, mam 24 lata, nie jestem tez kompletym maniakiem i nie mam zamiaru mieszkac tam " kartonowym pudle". Chce poprostu wybrac sie na wycieczke objazdowa, a ze istotnie sa to duze koszty jestescie zapewne w stanie zrozumiec iz nie jest latwo znalezc osobe ktora zdecyduje sie przedsiewziasc takie kroki. W zwiazku z tym postanowilem znalezc kogos w internecie.
Powrót do góry
IwaN_GroznY
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 8:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Martin, wyjazd na wycieczkę zorganizowaną prze biuro podróży, a zaplanowaną samemu to dwie diametralnie różne rzeczy. W pierwszym przypadku przebywanie nawet z zupełnie obcą osobą nie jest niczym nadzwyczajnym (wszystko, albo prawie masz tutaj z góry zorganizowane i opłacone). Jednak w przypadku całego, samodzielnego wyjazdu już bym tak nie powiedział. A co do wspomnianych kosztów oraz czasu jak i (bądź co bądź) potencjalnego ryzyka sądzę, że to forum akurat skreśla z 99% potencjalnych zapaleńców, którym włosy się jeżą na sam dźwięk słowa "Japonia".
Powrót do góry
DuchDucha
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 12:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IwaN_GroznY napisał:
sądzę, że to forum akurat skreśla z 99% potencjalnych zapaleńców, którym włosy się jeżą na sam dźwięk słowa "Japonia".

Źle sądzisz. Może podam trochę faktów. Martin111 zarejestrował się wczoraj, ma tylko 2 posty i jego przynależność do tego forum o niczym nie świadczy. Zgodne ze stroną głowną mamy tu 3432 zarejestrowanych, więc dlaczego tak mało osób się wypowiada? Spora część prawdopodobnie przerzuciła się na coś innego. Jeśli Martin111 wytrzyma tu przynajmniej miesiąc to będzie można mówić o tym, że to może jednak nie słomiany zapał. Może udziela się na innych forach, może nie, a może ma podobną do kogoś ksywkę, to akurat mnie nie interesuje. Teraz mowa o TYM Forum.
Powrót do góry
marek1712
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem tyle: jeśli będę się wybierał do Japonii, to będę potrzebował ~10k zł (w myśl tego, co arv kiedyś opisywał). TO może i tak być mało ale spójrzmy prawdzie w oczy: ile kosztują bilety, zamieszkanie i wyżywienie? A przecież nikt tam nie chce jechać na weekend i koczować na dworcu, nie przywożąc ze sobą żadnych pamiątek czy robotów Rolling Eyes
Mam nadzieję, że za jakieś 10 lat uda mi się uzbierać kasę na wyjazd. Taki przyzwoity, a nie krótkie tułanie się...
Acha - jestem w podobnym wieku co autor wątku Wink

Keep your forum tidy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
IwaN_GroznY
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Pią Lut 05, 2010 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na szybko przeszukałem zestawienie cen połączeń lotniczych Warszawa - Tokio. Nie powiodła się próba znalezienia bezpośredniego przelotu (najprościej to jedna przesiadka), średnia cena biletu (w jedną stronę, z opłatami lotniskowymi) wahała się w przedziale 1700 do 2500 zł. Oczywiście, wyszukiwałem połączenia z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, a 2500 nie było górną granicą cenową.

No i nie zapominajmy, że jak się już do Tokio dojedzie, to trzeba gdzieś w trakcie pobytu mieszkać. A jakie są ceny hoteli w stolicy Japonii? Niestety nie mam zielonego pojęcia, ale sądzę iż można zakładać jako kwotę wyjściową 100-200 zł za noc (w zależności od standardu hotelu) - jednak uprzedzam iż są to tylko czyste strzały. Do tego trzeba jeszcze coś jeść, czyli gdzieś tak z 50-100 zł dziennie (przyjmując iż ceny żarcia będą porównywalne, lub niewiele wyższe z naszymi krajowymi z dużych miast i nie będziemy jeść nic wyszukanego - a to zapewne będzie trudne). Jeszcze pozostaje kwestia komunikacji po (no i może poza, bo ile można w Tokio siedzieć) mieście. Tutaj to nawet nie chcę strzelać, ale zapewne kilkaset złotych można dodać do kwoty wyjazdu. Do tego jeszcze ceny wszelkich atrakcji (typu muzea, punkty widokowe itp. ) to kolejne kilka setek z portfela. No i nie zapominajmy, że z takiego wyjazdu należy coś przywieźć, co tanie raczej nie będzie (bo albo kupimy coś konkretnego i drogiego, albo masę tanich badziewi - Japonia jest w tym samym regionie DVD co Europa, czyli również Polska - niestety z Blu-ray już tak dobrze nie mamy).

Po podliczeniu (przy czy jest tutaj sporo przypuszczeń co do potencjalnych cen/kosztów) wychodzi coś około 8-9,5 tys. złotych za tydzień przyjemności w kraju kwitnącej wiśni. Przy czym jest to (z powodu sporej ilości domniemanych danych) wyliczenie obarczone sporym błędem i ostateczna kwota może znacząco odbiegać (zarówno w jedną jak i w drugą stronę) o tej podanej powyżej. Przyjmijmy jednak, że puki nie masz 9 tysięcy i tygodnia wolnego nie masz nawet co marzyć.

Aby mieć lepszą namacalność sytuacji pokuśmy się na krótką dywagację. Średnia polska pensja w czwartym kwartale 2009 wyniosła 3096,55 zł brutto. Co daje kwotę netto równą koło 2200 zł. Na razie nie jest jeszcze źle, co nie? Nie zapominajmy jednak, że jest to średnia, czyli kwota wyliczana z semy całego przekroju pracującego społeczeństwa (od managerów banków po szarego Kowalskiego jeżdżącego z mopem po hipermarkecie) i przeciętne wynagrodzenie większości obywateli często bywa niższe. Poza tym ile z tej kwoty można odłożyć? Przecież za coś trzeba tutaj żyć. Czyli, przy dobrej passie na średnim, ale też niezłym wynagrodzeniu, powinno nam się udać odłożyć z 400-500 zł miesięcznie. Daje nam to 20-24 miesięcy oszczędzania dla (niepełnego) tygodnia przyjemności.

Czyli do zobaczenia za dwa lata panowie i... wytrwałego oszczędzania Wink.
Powrót do góry
CriX
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2200 netto? To pewnie w dużym mieście. W mniejszych miastach trzeba liczyć ok 1500 zł netto. Tak więc jeśli mieszka się samemu to faktycznie po odliczeniu rachunków, jedzenia i tego co potrzeba to faktycznie miesięcznie da się odłożyć po jakieś 500zł chociaż jak by się uprzeć to 1000 zł na miesiąc.
Jako fan wszelkiej maści pięknych figurek patrząc na sklepy w Polsce liczę że na 1 figurkę potrzebował bym ok 500zł (wersja piękna i tania). Jednak jadąc już tam nie ograniczał bym się tylko da figurek ale i do różnych innych rekwizytów, bo wyjazd nie jest tani więc lepiej raz a porządnie. Tak więc żeby się cieszyć pełnią życia jako fan trzeba by było w najlepszym wypadku na same pamiątki ok 10k zł. Kwota faktycznie duża ale jeśli nie myślimy więcej powtarzać takiego kosztownego wypadu to lepiej jak już pisałem, raz a porządnie. Oczywiście mi jako fanowi najlepiej by pasowało min 20k zł.
A tak co do zakwaterowania to wyczytałem gdzieś że w Tokio za noc trzeba zapłacić ok 300 zł w dobrych warunkach. Nie wiem ile w tym prawdy ale mówię jak piszą.
Powrót do góry
ciastkowy_killer
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 4:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wpuszczę trochę optymizmu w smutne dywagacje.

IwaN_GroznY napisał:
Na szybko przeszukałem zestawienie cen połączeń lotniczych Warszawa - Tokio. Nie powiodła się próba znalezienia bezpośredniego przelotu

Lotnisko międzynarodowe jest w Naricie nie w Tokio.

IwanN_GroznY napisał:
Jeszcze pozostaje kwestia komunikacji po (no i może poza, bo ile można w Tokio siedzieć) mieście. Tutaj to nawet nie chcę strzelać, ale zapewne kilkaset złotych można dodać do kwoty wyjazdu.

Obcokrajowcy w Japonii mogą kupować bilet tygodniowy na linie w całym kraju (czy na JR <Japan Rail>czy shinkansen). Koszt jest równoznaczny z ceną połączenia z Tokio do Osaki i z powrotem. Zazdroszczą cudzoziemcom tej promocji ^^.

Poza tym jeśli chodzi o jakieś wycieczki, zwiedzanie itp. to dla obcokrajowców jest sporo zniżek. ;p

IwaN_GroznY napisał:
puki

póki! ;p

I jeszcze odnośnie dylematu "z biurem podróży czy bez" - można samemu zaplanować sobie miejsca, które chce się zwiedzić. Jeśli ktoś tylko nie jest leniwy, to da radę. Kupić dokładny przewodnik ("Japonia" opracowanie zbiorowe za 65 lub 92zł w Empiku) lub zarejestrować się na www.japan-guide.com i stamtąd czerpać sporo informacji dotyczących miejsc, które warto odwiedzić.

Jestem również zwolenniczką wycieczek z osobami, które się zna. Ciekawsze, lepsze, a jeśli poznawać nowych ludzi to przy okazji i trzymać przy sobie osoby zaufane. Już nie chodzi o to, czy ktoś będzie niezrównoważony, czy posiada inne wypaczenia, ale niezgranie się charakterów, różne reakcje w różnych sytuacjach - lepiej to wiedzieć, być przyzwyczajonym itp. żeby podróż nie była czymś męczącym.
Oczywiście przez ten rok czy dwa lata, podczas których będzie się oszczędzać, można poznać potencjalnych towarzyszy podróży, ale nie oszukujmy się - jakie to będzie poznanie, jak (założę się) każdy z innego miasta jest ;p
Powrót do góry
DuchDucha
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CriX napisał:
2200 netto? To pewnie w dużym mieście. W mniejszych miastach trzeba liczyć ok 1500 zł netto.

Taka była średnia z całej Polski, wlicza się tu pensje szefów największych banków (bywa że zarabiają grubo ponad 100 tyś miesięcznie) i pensję sprzątaczki z małego miasteczka (około 1000 zł netto miesięcznie).
Powrót do góry
Tanis
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 2:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech autor wątku pójdzie na uczelnie, gdzie uczą się japonistyki i zaprosi jakąś dziewczynę : ] Na pewno z chęcią pojedzie. Oczywiście będzie trzeba w koszty wrzucić cenę biletu dla niej Razz

Ps. Chyba najlepszą pamiątką są zdjęcia i wspomnienia [można pójść na koncert jakiejś seiyuu, choć nie wiem po ile bilety u nich stoją] I nie trzeba kupować Bóg wie czego, ale mogę się nie znać. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ciastkowy_killer
Animaniak
Animaniak

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Studia na UJ, wydział Filologii Orientalnej, Japonistyka i Sintologia. Stamtąd na wymianę studencką n_n
Albo przez Azję autostopem, lol.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Anime-Gate.pl Strona Główna -> Kultura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Strona 1 z 3

Skocz do: